Bowlingvereniging Tholen

 


Diversen:

Via dit menu zijn de uitslagen van huisleagues en (gezelligheids)toernooien terug te vinden.
Wat te denken van enkele youtube-filmpjes met tips & trucs . . .
Ook kun je via de NBF-links rechtstreeks naar de diverse interessante pagina's van de Nederlandse Bowling federatie.
(kijk hiervoor op www.bowlingtips.nl)
Zeer zeker dus de moeite waard om eens te bekijken.

Ben je nog niet toe aan echte tips & techniek uitleg maar heb je wel vragen over hoe een bowlingbaan werkt, hoe een bowlingbal wordt gemaakt of waarom je de ene keer beter gooit dan de andere keer ?
Of hoe werkt de puntentelling of wat zijn maximale scores ?
Lees & kijk dan hieronder alvast eens.

Hoe werkt een bowlingbaan:








Wat is de maximale score:

De maximale score die je kunt halen bij bowlen is 300 punten. dit bereik je wanneer je 12 strikes achter elkaar gooit. Dit noem je een 'perfect game'.
Dit is echter niet het hoogst haalbare wat je kunt halen

Een "perfect game" bestaat uit 12 strikes achter elkaar. 9 strikes gedurende de eerste 9 frames en vervolgens3 extra in de laatste en 10de frame.
Een perfect game wordt zelden door iemand gegooid. Zelfs professionele bowlers halen slechts enkele malen de maximale score van 300 punten in hun carrière.
Wanneer je 3 maal achtereen een perfect game gooit heb je 900 punten. Dit hebben tot op heden slechts 36 mensen in hun leven gegooid. 
Op wikipedia houden ze hier een lijst bij, genaamd de 900 club. 

Een game waarin je alleen strikes en spares gooit noem je een 'clean sheet'.
Een andere leuke is de '
Dutch 200'. In een Dutch 200 game heb  je de gehele game achter elkaar een strike en dan een spare gegooid. 



Hoe worden bowlingballen gemaakt:

.








Waarom gooi ik soms beter of slechter: 

Een potje bowlen kan behoorlijk wat frustraties opleveren: de ene keer blijf je je vrienden of collega's ver voor en gooi je strike na strike. 

De andere keer belanden alle ballen in de goot. Hoe kan het dat je prestaties bij het bowlen zo wisselvallig zijn en wat kun je hier aan doen ? 
Het overgrote deel van de bowlers in Nederland bestaat uit vriendengroepen of collega's die als uitje een avondje op de baan staan.
Het bier, de bitterballen en de gezelligheid staan voorop.
Maar toch: de jubelende retroanimaties op het tv-scherm wanneer je een strike hebt gegooid werken wel erg belonend.
Des te frustrerender is het dus, wanneer alle daaropvolgende ballen in de goot belanden.
Wisselvallige prestaties komen niet alleen bij recreatieve bowlers voor.
"Het kan zomaar zijn dat ik zaterdag tijdens de training een dijk van een game gooi (een pot van tien beurten), maar dat ik er dan tijdens de competitie niets van bak" hoor je regelmatig van geoefende bowlers.

De ideale houding: been gestrekt naar achteren

Vanaf het moment dat je de bal pakt, moet je in één vloeiende beweging een aanloop maken en de bal gooien. Als je je tussendoor nog omdraait om een grapje te maken, gaat dit ten koste van je aanloop en je eindhouding. Als je een beetje loopt te flierefluiten eindigt je bal in de goot.
Beter is om een aanloop van drie tot vijf passen te nemen. Rechtshandigen stappen uit met de rechtervoet en linkshandigen met de linkervoet.
Het been aan de kant waar je de bal in je hand hebt zet je bij het gooien naar achteren. Anders heb je geen ruimte om met je arm de zwaai te maken.

Wijs de bal na wanneer je hem gegooid hebt. 
Het zijn vooral de grappenmakers die de bal tussen hun benen door gooien met een grote kans op een flinke enkelblessure.
En hoe zit het met de bezoekers die de bal met twee handen tussen hun benen door gooien? 
Dat is helemaal niet effectief. Je bal gaat dan te langzaam. Als hij de voorste pin al raakt, zal hij afketsen in plaats van de rest om te gooien. 

Kies een passende bal.

De juiste bal moet een gewicht van 10 procent van je totale lichaamsgewicht hebben. Dit betekent dat iemand van 70 kilo of zwaarder het beste een bal van 7 kilo kan pakken. Dat is de zwaarste bal die er mogelijk is. Voor recreanten die voor de gezelligheid een potje bowlen luistert dit niet zo nauw.
Kies in ieder geval een gewicht dat je prettig vindt. 
De duim, middelvinger en ringvinger gaan in de gaten. Met de wijsvinger stuur je de bal. De bal moet strak om de vingers zitten: hij moet aan je hand kunnen blijven hangen zonder dat je in de gaten knijpt. Het vasthouden van de bal moet je evenveel kracht kosten als bij een handdruk, en niet meer.
Een hele hoop mensen denken: "dat zit mij te krap" maar wanneer de vingers strak in de bal zitten heb je veel meer controle.
Als de gaten te groot zijn, heb je kans dat de bal al in de hand gaat slingeren en dan kun je er geen mooie lijn meer mee gooien.

Er ligt meer of minder olie op de baan
Naast de gooitechniek en balkeuze speelt ook de bowlingbaan een rol in hoe je presteert. Bowlingbanen moeten regelmatig in de olie worden gezet. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er schuur- en brandplekken in het hout waar de bal vaak overheen rolt. Veel olie op de baan betekent minder wrijving met de bal, waardoor die langer in een rechte lijn glijdt. Hoe minder olie, hoe meer frictie en hoe meer een bal naar links of rechts rolt.
Het oliepatroon varieert behoorlijk van bowlingcentrum tot bowlingcentrum. Daar moet je op anticiperen. Kijk voor je gaat gooien goed naar de baan: welke stukken blinken, welke stukken zijn droog en zitten er slijtplekken op de baan? Op die droge plekken zal de bal van hoek veranderen. Voor mensen die alleen af en toe voor de lol een potje bowlen hebben die oliepatronen nagenoeg geen effect. Zij gooien de bal gewoon naar achteren en kunnen hem niet veel sturen. Daar staat het plezier voorop en is scoren bijzaak.

De adviezen in het kort
- Neem in één vloeiende beweging een aanloop en gooi de bal
- Let erop dat het been aan de kant van je werparm naar achteren is gestrekt wanneer je uitkomt bij de lijn
- Kies een bal waar je vingers stevig in zitten, niet te licht maar zeker niet te zwaar
- Tussen de benen doorgooien heeft geen zin


Hoe werkt de puntentelling:

De puntentelling bij bowling gaat tegenwoordig bijna overal automatisch, maar werkt als volgt:

Als je een strike gooit, dan heb je 10 punten verdiend, maar daarbij worden nog de eerste twee volgende worpen als bonus bij opgeteld. Omdat na een strike alle pins om zijn, is de beurt om en tellen deze punten pas mee bij je volgende beurt. Gooi je daarna een 'open frame' door bijvoorbeeld eerst 9 en dan 0 pins om te gooien, heb je in frame 1 een extra score van 9 punten. Dus 10 + 9 = 19. In het geval dat je na een eerste strike weer een strike gooit, dan zal de tweede bonusgooi pas in de derde frame plaatsvinden. Gooi je daar ook een strike dan scoor je in frame 1 de maximale score van 30 punten.  

 

Als je een spare gooit, dan heb je ook 10 punten gehaald, en krijg je 1 x bonuspunten extra uit de volgende beurt. Na een spare kun je maximaal 20 punten krijgen als je de beurt erna alles in één keer omgooit (en dan heb je weer een strike). Gooi je een open frame (dus niet alles om na twee beurten, dan heb je alleen de punten gescoord van het aantal pins dat je hebt omgegooid. Dit is dan dus altijd minder dan 10. En je krijgt geen bonuspunten erbij van de volgende worp. 




De maximale score die je kan halen per 10 frames is 300 punten. Hiervoor moet je wel 12 strikes achter elkaar gooien
(10 frames en 2 extra worpen na de 10e frame)



E-mailen
Map